Menu
Your Cart

Intrebari frecvente

Mai jos veti gasi toate informatiile necesare despre procesul de fiscalizare a caselor de marcat. iDeal Fiscal e alaturi de dumneavoastra cu servicii de specialitate.

Ce pasi trebuie parcursi pentru fiscalizarea casei de marcat?
1. Obtinerea numarului de ordine pentru casa de marcat
2. Depunere dosar la D.G.F.P. (certificatul va fi eliberat in 4 zile lucratoare)
3. Ridicare certificat (4 zile)
4. Programare fiscalizare
5. Declarare fiscalizare la D.G.F.P. si ANAF de care apartine punctul de lucru (24 ore)
6. Declarare fiscalizare la ANAF de care apartine sediul social (30 zile)

Acte necesare pentru dosarul care va fi depus la D.G.F.P.
- Copie dupa factura si dovada platii casei de marcat
- Aviz de distributie (oferit de iDeal Fiscal)
- Proces verbal de sigilare (oferit de iDeal Fiscal)
- Copie Garantie (poate fi in Cartea de Interventie)
- Copie C.U.I. - Copie C.I.F.
- Copie Contract inchiriere/comodat/cumparare punct de lucru
- Copii Certificat Constatator, Rezolutie, Certificat de Mentiuni
- Copie act de identitate al administratorului firmei
- Copie prima pagina a Actului Constitutiv
- Delegatie persoana care depune dosar (model oferit de iDeal Fiscal) Acte necesare pentru declararea fiscalizarii la D.G.F.P. si ANAF (punct de lucru)
- Declaratie Instalare (completata la fiscalizare), in 4 exemplare
- Certificatul de la D.G.F.P. (original + copie)
- Cele doua carti ale casei de marcat sigilate: Cartea de Interventii si Registru Special
- Copie C.U.I.
- Copie C.I.F. (daca e cazul)

Acte necesare pentru declararea fiscalizarii la ANAF (sediu social)
- Certificatul de la D.G.F.P. (original + copie)
- Carte de Interventii
- Un exemplar al Declaratiei de Instalare
- Registru Special

Important: Inregistrarea casei de marcat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice se face in baza Declaratiei de Instalare. Fara trimiterea acesteia, procesul de fiscalizare este incomplet.

Doar pentru casele de marcat folosite pentru vanzare ambulanta (targuri, expozitii etc):
Dosarul care va fi depus la D.G.F.P. va inlocui:
- Copie Contract inchiriere/comodat/cumparare punct de lucru
- Certificat Constatator de la Registrul Comertului cu codurile CAEN 4789 sau 4799 autorizate, insotit de Rezolutie si Mentiuni - Copii Certificat Constatator, Rezolutie, Certificat de Mentiuni
- Copie act spatiu sediu social (contract inchiriere/comodat/cumparare)

In majoritatea activitatilor comerciale unde se incaseaza bani de la persoane fizice, este obligatorie folosirea unei case de marcat.

Exista cateva exceptii:

  • producatorii agricoli,
  • vanzarea de ziare si reviste;
  • incasarea prin automate.

Pentru a va confirma obligativitatea in cazul domeniului dvs. de activitate va rugam sa ne contactati.

Este obligatorie defiscalizarea aparatului fiscal in maxim 30 de zile de la inchiderea punctului de lucru. Defiscalizarea presupune doua etape: 1. Predarea memoriei fiscale la Administratia Financiara la care a fost inregistrata (de care apartine punctul de lucru). Extragerea memoriei fiscale din aparat se efectueaza de catre un tehnician de service. Beneficiati gratuit de acest serviciu de predare a memoriei fiscale daca aveti in derulare un contract de service cu iDeal Fiscal. 2. Anularea de la Directia Generala Finante Publice a numarului de ordine alocat.

Daca starea unui aparat fiscal se schimba, modificarea trebuie anuntata la ANAF, in maximum 5 zile, prin formularul F4105. Acesta se completeaza si se depune online in format PDF. In anumite situatii se ataseaza si fisierele XML sau documente probatoare.
Cateva dintre situatiile in care starea unui aparat fiscal se modifica sunt:

  • schimbarea locului de utilizare a aparatului intre punctele de lucru ale aceluiasi operator economic;
  • furtul/disparitia/distrugerea aparatului de marcat electronic fiscal;
  • instrainarea aparatului de marcat electronic fiscal;
  • inchiderea punctului de lucru;
  • incetarea activitatii prin lichidarea, dizolvarea, fuziunea, divizarea operatorului economic.

Dupa ce a fost anuntata autoritatea competenta, in anumite cazuri (schimbarea punctului de lucru al aparatului de marcat electronic, a adresei magazinului sau a antetului care apare pe bonurile fiscale) poate fi nevoie sa se faca modificari si in sistemul casei de marcat.

Pentru fiscalizarea casei de marcat este necesara depunerea unui dosar la Directia Generala Finante Publice de care apartine punctul de lucru (si nu sediul social). De exemplu, daca o firma are sediul social in Ploiesti si deschide un punct de lucru in jud. Ilfov, dosarul pentru fiscalizarea casei de marcat se va depune la D.G.F.P. Ilfov. iDeal Fiscal se ocupa de pregatirea dosarului necesar si de depunerea acestuia, in cazul in care punctul de lucru la care urmeaza a se folosi casa de marcat se afla in Mun. Bucuresti, sau jud. Ilfov.

Copie C.U.I. (Certificatul de Inmatriculare al firmei); Copie C.I.F. (Certificatul de Inregistrare Fiscala) - in cazul firmelor platitoare de TVA; Copie dupa dovada punctului de lucru unde urmeaza sa functioneze casa de marcat (doar in cazul in care nu va functiona la sediul social). Ex: certificat constatator, contract de inchiriere, contract de comodat, etc.; Copie dupa actul de identitate al reprezentantului legal Copie dupa actul doveditor al faptului ca reprezentantul are o functie in firma (copie Act constitutiv sau copie Contract de munca) - doar pentru Mun. Bucuresti De asemenea, este necesara stampila pentru completarea unei cereri tip.
Va recomandam sa tineti cont de urmatoarele aspecte la alegerea casei de marcat: - Volumul de bonuri estimat. In cazul unui flux intens de clienti este recomandata o casa de marcat DE dimensiuni mai mari, cu tastatura mare si rezistenta, sau folosirea unei imprimante fiscale. - Periferice conectate la casa de marcat. Trebuie prevazuta nevoia conectarii la casa de marcat (de la inceput sau in viitor) a unor dispozitive periferice precum sertar de bani, cititor coduri de bare, cantar, display client suplimentar, s.a. Anumite modele nu permit conectarea acestor periferice. - Compatibilitate cu aplicatia software. In cazul folosirii casei de marcat conectata la un computer in regim de imprimanta fiscala trebuie verificata compatibilitatea cu programul ce urmeaza a fi folosit. - Rola de hartie. Este importanta pentru dumneavoastra usurinta cu care se schimba rola de hartie si lungimea maxima a rolelor (pentru a nu fi necesara alimentarea prea frecventa).
- Copie C.U.I. (Certificatul de Inmatriculare al firmei); - Copie C.I.F. (Certificatul de Inregistrare Fiscala) - in cazul firmelor platitoare de TVA; - Copie dupa Actul constitutiv pentru a dovedi existenta unui cod CAEN ce permite vanzarea ambulanta (vanzarea in targuri si expozitii) - Copie dupa actul de identitate al reprezentantului legal - Copie dupa actul doveditor al faptului ca reprezentantul are o functie in firma (copie Act constitutiv sau copie Contract de munca) - doar pentru Mun. Bucuresti De asemenea, este necesara stampila pentru completarea unei cereri tip.

Termenul de fiscalizare al unei case de marcat depinde in primul rand de termenul in care Directia Generala Finante Publice elibereaza Certificatul ce contine numarul de ordine al casei de marcat. Acest termen este maxim 5 zile lucratoare. Dupa obtinerea Certificatului, punerea in functiune a casei de marcat se face de catre un tehnician de service (operatiune ce dureaza aproximativ o ora). Pentru deplasarea unui tehnician la sediul dumneavoastra este necesara programarea cu cel putin o zi in prealabil.

Da. Oferim serviciul de buy-back cu plata pe loc pentru toate modelele de case de marcat din ofertele noastre actuale. Va rugam sa ne contactati pentru a primi o cotatie de pret. Casa de marcat se poate vinde doar dupa predarea memoriei fiscale la Administratia Financiara. Prin urmare valoarea casei de marcat este diminuata atat de utilizare cat si de lipsa unei componente importante.
- Schimbarea denumirii firmei - Schimbarea Codului Unic de Inregistrare - Schimbarea adresei la care functioneaza casa de marcat - Defectarea sau umplerea memoriei fiscale
Da. Casa de marcat se poate refolosi pe o alta societate doar dupa predarea memoriei fiscale. Pe scurt, pasii sunt urmatorii: - Defiscalizarea casei de marcat (predarea memoriei fiscale la Administratia Financiara) - Transferul contabil de pe o societate pe alta, prin intermediul unei firme autorizate pentru vanzarea aparatului respectiv. - Montarea unei memorii fiscale noi si urmarea pasilor de fiscalizare la fel ca in cazul unui aparat nou.
Art. 72. - (1) Utilizatorii pot achizitiona consumabile destinate aparatelor de marcat electronice fiscale de la orice agent economic producator, importator sau comerciant de astfel de consumabile, numai cu conditia respectarii prevederilor art. 4 alin. (6) si (9) din ordonanta de urgenta.La achizitionarea rolelor de hartie pentru aparatele fiscale este obligatorie prin lege incheierea unui Contract de vanzare-cumparare cu anumite clauze referitoare la calitatea acestora.
In cazul suspendarii temporare a activitatii unui punct de lucru, este suficienta anuntarea organelor fiscale, fara a efectua nici o operatiune speciala la casa de marcat. Dupa reluarea activitatii, aparatul se pune in functiune fara nici o formalitate.
Nu este necesar, cu exceptia cazurilor cand aparatul fiscal functioneaza chiar la sediul social.
Da, in anumite situatii este permisa emiterea mai multor rapoarte Z. Exista cazuri in care este necesara emiterea mai multor rapoarte Z, precum: defectiuni; omiterea raportului Z la sfarsitul zilei precedente; la umplerea jurnalului electronic (la case de marcat dotate cu jurnal electronic).
Pentru obtinerea de duplicate ale actelor casei de marcat sunt necesari urmatorii pasi: - Anunt la ziar in care trebuie mentionate obligatoriu toate datele societatii (nume, CUI, Adresa) si ale aparatului (denumire, model/tip, serie aparat) . - Declaratia de fiscalizare precum si un Set nou de carti (Carte de interventii si Registru Special) se pot obtine de la societatea care a fiscalizat aparatul. - Duplicatul numarului de ordine se obtine de la Directia Generala Finante Publice in urma depunerii unui dosar ce contine printre altele documentele mai sus mentionate. - Inregistrarea noilor carti ale aparatului la Administratia Financiara de care apartine punctul de lucru.
Conform legii, casele de marcat si imprimantele fiscale din Romania nu pot emite bonuri cu valoare negativa. Anularea unui bon fiscal se poate face doar in contabilitate prin completarea unei Declaratii.
Odata cu achizitia unei case de marcat, devine obligatorie pentru comercianti incheierea unui contract de service, conform Hotararii de Guvern 479/2003 completata cu HG 804/2017.Astfel, in articolul 102, alineatele 8 si 9 din documentele mentionate, se precizeaza:(8) Distribuitorii autorizati sau unitatile acreditate din reteaua acestora au obligatia sa anexeze la cartea de interventii o copie a contractului de service pentru aparatul in cauza, pentru perioada de garantie sau pentru perioada de postgarantie, dupa caz.(9) In situatia in care la punctul de lucru al utilizatorului functioneaza aparate de marcat electronice fiscale de acelasi tip, iar service-ul este asigurat de acelasi distribuitor sau unitate acreditata a acestuia, contractul de service prevazut la alin. (8) se anexeaza la o singura carte de interventii.Mai mult, lipsa unui contract de service este echivalenta cu lipsa casei de marcat. “Refuzul expres sau tacit al utilizatorului de a incheia contracte de service pentru perioada de postgarantie echivaleaza cu renuntarea voluntara la utilizarea acelui aparat de marcat electronic fiscal si adoptarea deciziei de a achizitiona un alt tip de aparat” potrivit normei metodologice din 18.04.2003 republicata, art. 107, alin. 4.Astfel, conform legii, se considera ca beneficiarii unui contract de service au renuntat la folosirea casei de marcat din momentul in care nu mai achita contractul. In acest caz, firma autorizata este obligata sa declare acest fapt la Ministerul de Finante, prin intermediul importatorului.
Art. 71. - Nu este obligatorie inlocuirea memoriei fiscale a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate, aceasta putand fi utilizata pana la umplere, in urmatoarele cazuri: a) la schimbarea atributului fiscal; b) la schimbarea formei de constituire a societatii comerciale fara modificarea denumirii acesteia; c) la mutarea unui punct de lucru de la un stand la altul, in cadrul unui complex comercial situat la aceeasi adresa; d) la schimbarea denumirii strazii de la locul de instalare; e) in cazul inactivitatii temporare a utilizatorilor, anuntata organelor fiscale, potrivit legii.
Nu. Se poate continua vanzarea pana la remedierea defectiunii casei de marcat, cu conditia consemnarii in Registru Special a tuturor vanzarilor. Dupa repunerea casei de marcat in functiune este necesara emiterea bonurilor aferente vanzarilor consemnate in Registrul Special. Este obligatorie inmanarea Cartii de Interventie catre tehnicienii de service pentru notarea defectiunii.Acest site folosește cookie-uri pentru a vă asigura că beneficiați de cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Afla mai multe.